Daniëlle van Lieshout (1996) is een energieke, enthousiaste dirigent die een diepe verbinding heeft met klassieke muziek.

Daniëlle als…

…dirigent

Mooie koormuziek delen met mensen die het beste uit zichzelf willen halen: dat is volgens Daniëlle het mooiste wat er is. Vanaf januari 2016 is Daniëlle dirigent van het Haags Kinderkoor, het eerste concertkoor van de Academy of Vocal Arts. Daarnaast is ze sinds januari 2019 dirigent van selectiekoor Musicanti. Zij introduceert de kinderen in de wereld van de muziek, het samen zingen en het luisteren naar elkaar en stimuleert hen een zo groot mogelijke ontwikkeling door te maken. Dit enthousiasme neemt ze mee naar de wereld van de studenten- en volwassenenkoren, waar ze regelmatig invalt. Al tijdens haar studie koordirectie aan Codarts werd zij gevraagd als dirigent van het Eerstejaarskoor. In juni 2021 studeerde Daniëlle af met een uitvoering van de Johannes Passion in de Nieuwe Kerk in Den Haag, op 1,5m.

…directeur

Vanaf 1 september 2019 is Daniëlle de directeur van de Academy of Vocal Arts. Met haar energieke passie voor de muzikale educatie van kinderen, samen met een diepgaande liefde voor klassieke muziek, zal zij proberen de Academy of Vocal Arts de stralende toekomst te geven die zij verdient, wat ook geldt voor de (kinder)koorzang in Nederland.

…componist

Sinds de coronapandemie is Daniëlle ook begonnen met componeren. Haar eerste compositie, When this is over, is zeer goed ontvangen tijdens de première en daarna. Sindsdien schrijft zij jaarlijks een aantal stukken, voornamelijk voor gelijke stemmen.

…docent

Daniëlle studeerde twee jaar Academische PABO in Leiden, waar ze haar in de praktijk vergaarde pedagogische kennis verbreedde en verdiepte. Op de Academy of Vocal Arts geeft zij al jaren solfègelessen en podiumpresentatie en bereidt ze groepen met kinderen en jeugdigen van alle leeftijden voor op concerten en optredens. Het leerproces interesseert haar zeer en zij probeert hierin ieder kind op het eigen niveau verder te brengen.

…student

Daniëlle is in juni 2021 afgestudeerd in koordirectie aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Hier kreeg zij hoofdvakles van Wiecher Mandemaker, dirigent van het Laurens Collegium, de Laurenscantorij en het Rotterdam Symphony Chorus. Daarnaast kreeg zij in Den Haag hoofdvakles van Jos Vermunt en had ze in Rotterdam bijvakles hafabradirectie van Carlo Balemans en orkestdirectie van Hans Leenders en Sander Teepen, naast verschillende gastdocenten, zoals Arie van Beek, Jurjen Hempel, Bas Wiegers, Conrad van Alphen en Roberto Beltrán.
Verder reist Daniëlle geregeld af naar Parijs, waar zij lessen volgt bij Marc Korovitch, dirigent van het Zweeds Radiokoor. Ook volgt ze masterclasses, zoals bijvoorbeeld bij het Croatian Radio Television Choir in Zagreb in 2019. Eerder volgde zij al verschillende cursussen koordirectie, waaronder de cursus in Freiburg bij Volker Hempfling en Michael Reif en de Kurt Thomas Cursus in Utrecht bij Rob Vermeulen, Louis Buskens, Michael Zemtsov en Fokko Oldenhuis.

…zanger

Op achtjarige leeftijd startte Daniëlle met het zingen in een kinderkoor. Haar muzikale opleiding genoot ze aan de Academy of Vocal Arts, waar ze lid was van het Haags Kinderkoor, selectiekoor Musicanti en – tot op heden – Vocaal Ensemble Cantamare. Ook zong zij korte tijd bij de Laurenscantorij in Rotterdam. De ervaring van het samen zingen, meerstemmig met prachtige harmonieën, levert bij Daniëlle altijd een groot genot op. Inmiddels richt zij zich naast het koorzingen ook op solo repertoire: zo zong zij in april 2019 enkele aria’s van het Stabat Mater van Pergolesi en is zij momenteel onderdeel van het ACVA Ensemble.